A vevő által fizetendő költségek

Ügyvédi munkadíj

A kialakult szokás szerint a vevő választja az ügyvédet és ő is fizeti, de ettől a felek közös akarattal eltérhetnek. Az ügyvédi munkadíj általában az ingatlan értékéhez és az ügy bonyolultságához igazodik. Mivel a munkadíj ügyvédenként eltérő lehet, így célszerű ebben a legelején megállapodni. Az ügyvéd kiválasztása során érdemes figyelembe venni, hogy az ingatlant általában hosszú távra vesszük és az adásvételi szerződés alapján általában sok millió forint kerül kifizetésre, ezért nem biztos, hogy a legolcsóbb munkadíj ajánlat a legjobb megoldás, érdemes mellette az ügyvéd szakmai felkészültségét is számításba venni.

A földhivatali eljárás díja

Ez ingatlanonként és eljárásonként 6.600,- Ft

Vagyonszerzési illeték

Az ingatlan tulajdonjogának megszerzése után fő szabály szerint vagyonszerzési illetéket kell fizetni, amelynek mértéke az ingatlan értékének 4%-a.

Tulajdoni lap, dokumentum ellenőrzés költsége, stb.

A szerződéskötés során számos apróbb szükséges költség felmerül, amelyet azonban legtöbbször tartalmaz az ügyvédi munkadíj. Ezen költségek viselését is érdemes tisztázni előre az ügyvéddel.

Ingatlanközvetítő, értékbecslő, stb.

Ezekről a költségekről általánosságban elmondható, hogy az fizeti, aki megbízza az illető személyeket. Ha ilyen szolgáltatást nem vesz igénybe, akkor ezekkel a költségekkel nem kell számolnia.